top of page
Pust

Hvordan unngå at
pusten blir en lekkasje

Tenk deg en bil som kjører med altfor høyt turtall over en altfor lang strekning. Og ikke nok med det - på hvert eneste stopp står motoren og ruser seg og sløser bort verdifullt drivstoff helt uten grunn.

 

Dette er ikke så ulikt hvordan veldig mange av oss kjører kroppene våre hver eneste dag.

 

Gjennomsnittspersonen puster rundt 25.000 ganger i døgnet, noe som tilsvarer utrolige 13 kg luft. Det er ingenting som produserer mer energi enn pusten, noe som også gjør den ganske sårbar for lekkasjer.

 

Ineffektiv pust er som å gå gjennom dagen på unødvendig høyt gir uten særlig fremdrift. En unødvendig lekkasje, som når blir tettet, kan utgjøre store forskjeller både fysisk og mentalt. Ikke bare når vi er våkne, men også når vi sover. Hvordan vi puster på dagen drar vi med oss inn i natten, som påvirker søvnkvalitet. Pust og søvn går hånd i hånd. Det gjør også pust og bevegelighet, som betyr at effektiv respirasjon er avhengig av en kropp som "tillater" det - altså, som er bevegelig nok.  

 

For alle som er ute etter robust grunnhelse, overskudd og optimalisering av prestasjon, er derfor pusten et smart sted å starte - uansett om primærfokuset ditt er fysisk eller mentalt.

 

Dette foredraget/workshopen handler om hvordan vi kan tilrettelegge for energieffektiv pust gjennom alle døgnets 24 timer, og i tillegg hvordan vi kan dra nytte av pusten "her og nå" når det blåser litt ekstra rundt oss.

 

Foredraget/workshopen har praksiser, treninger og protokoller du kan ta i bruk med det samme.

Temaer:

  • Pust og bevegelse - to sider av samme mynt

  • "Hverdagspusten"vs "prestasjonspusten"

  • Munnpust vs nesepust - alt til sin tid.

  • Pust som fysisk verktøy vs mentalt verktøy.

  • Hvordan pusten fungerer som en gass- og brems pedal - og hvordan du kan justere og mestre den.

  • Hvordan pust og søvn går hånd i hånd.

  • Hvordan bygge stresstoleranse med bruk av pust.

bottom of page